Oopperan kummitus kiehtoo edelleen

Yksi klassisimmista tarinoista on nimeltään Oopperan kummitus, jonka on kirjoittanut ranskalainen Gaston Leroux. Kirja julkaistiin Ranskassa ensimmäisen kerran vuonna 1910. Suomalaiset tosin pääsivät lukemaan sitä vasta vuonna 1926, jolloin kirja julkaistiin nimellä Pariisin oopperan kummitus. Kirja suomennettiin uudestaan vuonna 1990 ja sen nimi muutettiin tunnetumpaan muotoon, Oopperan kummitukseksi.

Kirjan juoni

Oopperan kummitus on koskettava tarina intohimoisesta ja aidosta rakkaudesta, jossa hämärtyvät rajat oikeasta ja väärästä. Tarinan päähahmo on Erik, jonka kasvot ovat epämuodostuneet miehen syntymästä lähtien. Hän on taiteellisesti lahjakas musiikissa ja sisäisesti kaunis sielu. Kaikki ihmiset, paitsi hänen äitinsä, kuitenkin tuntuvat pelkäävän häntä. Ihmiskontaktia välttääkseen Erik asettuu asumaan Pariisin oopperatalon kellariin ja taidoillaan uskottelee kaikille oopperassa kävijöille, että oopperassa kummittelee. Erik elää erillään muista, kunnes oopperaan saapuu orpotyttö Christine, johon Erik rakastuu palavasti. Itseään näyttämättä Erik opettaa Christinen laulamaan ja kiintymään itseensä. Yhtenä päivänä kuitenkin Christinen lapsuuden ihastus palaa tytön elämään ja niin Christine sekä Erik ovat vaikean päätöksen edessä.

Tarinasta tehdyt sovitukset

Oopperan kummituksesta on tehty monta erilaista sovitusta ja versiota. Kirjassa esiintynyttä alkuperäistä tarinaa on muutettu hieman. Ensimmäinen elokuva kirjasta on tehty vuonna 1916, mutta se ei ole selvinnyt nykypäivään asti. Tunnetuin sovitus on ollut vuonna 1986 tehty Andrew Lloyd Webberin sovittama musikaali The Phantom of the Opera. Sovitus on yksi maailman kuuluisimmista musikaaleista, jota esitetään yhä ympäri maailmaa ja Suomessa.

Andrew Lloyd Webberin sovitusta on käytetty niin ikään Oopperan kummitus -nimisen hittielokuvan pohjana. Joel Schumacherin ohjaama ja vuonna 2004 elokuvateattereihin tullut elokuva voitti monia palkintoja ja oli ehdolla jopa kolmeen Oscar -palkintoon. Kirjasta on tehty vielä neljä muuta elokuvaversiota historian aikana. Erikoisempia versioita kirjasta ovat esimerkiksi Oopperan kummitus naamiaisasut ja peliyritys Microgamingin tekemä kolikkopeli Phantom of the Opera.

Oopperan kummitus on rakastettu tarina

Oopperan kummitus -kirja ja etenkin siitä tehdyt elokuvat ja musikaalit puhuttelevat edelleen ihmisiä. Tarina nostattaa monia tunteita pintaan. Juonen ajattomuus tekee siitä ajankohtaisen vielä tänäkin päivänä – yli 100 vuotta ensiversion julkaisun jälkeen.