Muusikko – tuo itseäsi esille

Musiikkiala on todella kilpailtu ala. Uusia artisteja ja yhtyeitä syntyy koko ajan, joten on tärkeää tuoda itseään esille ja ikään kuin tuotteistaa itsensä. Tuotteistaminen hoidetaan nykyisin lähinnä sosiaalisen median avulla. Sitä kautta artistin tai yhtyeen on mahdollista tuoda omia kappaleitaan julki yleisön tietoisuuteen. On myös tärkeää olla aktiivinen markkinoinnin suhteen, koska muusikon on pysyttävä pinnalla ja ihmisten mielissä.

Jokainen artisti ja yhtye tietää, miten tärkeitä fanituotteet ovat. Kaikilla ei ole mahdollisuutta pitää yllä suurta fanikauppaa, sillä sellainen maksaa. Uusille muusikoilla on kuitenkin muitakin mahdollisuuksia. Heidän on mahdollista painattaa pieniä määriä fanituotteita, joita voi myydä vaikkapa keikkojen yhteydessä. Yksi tällaisista paikoista, joissa omia tuotteita voi painattaa, on esimerkiksi axonprofil.fi. Axon Profilin kautta voi painattaa esimerkiksi paitoja ja huppareita.

Markkinoi jo ennen musiikin julkaisua

On hyvin tärkeää, että artisti tai yhtye markkinoi omaa musiikkiaan jo ennen musiikin julkaisua. Markkinointia ja kampanjointia tulee tiivistää julkaisuajankohdan ympärille. Muutamaa viikkoa ennen julkaisua markkinointia tulee keskittää esimerkiksi sosiaaliseen mediaan. Olisi hyvä myös yrittää saada omaa musiikkiaan musiikkimedian, kuten lehtien, tietoisuuteen. Jo pienellä maininnalla musiikkialan lehdessä on suuri vaikutus. Se voi saada lisää yleisöä kiinnostumaan yhtyeestä tai artistista.

  • Artistin tai yhtyeen kannattaa keskittää mainostaminen sosiaalinen mediaan
  • Musiikkia tulee markkinoida lähellä julkaisuajankohtaa
  • Pienikin haastattelu musiikkialan lehdessä auttaa

On järkevää tehdä kampanjapaketti mediaa varten. Tämä paketti lähetetään kaikille tärkeille medioille muutamaa kuukautta julkaisuajankohtaa ennemmin. Medioilla saattaa kestää kauemmin ennen kuin ne ehtivät tutustua materiaaliin. Mediat saavat nimittäin runsaasti materiaalia monilta eri muusikoilta. Pakettiin kannattaa liittää tietenkin itse julkaisun lisäksi tietoa yhtyeestä tai artistista ja musiikillisesta taustasta. On myös hyvä mainita tulevista keikoista, jos sellaisia on mahdollisesti tulossa.

Jälkikampanjoita

Kampanja ei missään nimessä saa loppua siihen, kun julkaisu on tullut yleisön tietoisuuteen. Myös jälkikampanjointi tulee hoitaa kunnialla loppuun saakka. Jälkikampanjointi tarkoittaa sitä, että musiikkia ja tulevia keikkoja mainostetaan myös silloin, kun musiikki on ollut yleisesti kuunneltavissa jo pidemmän aikaa. Samaa julkaisua ei kuitenkaan kannata markkinoida liian pitkään, vaan jossain vaiheessa kannattaa siirtyä niin sanottuun yleiseen markkinointiin, jossa keskitytään tulevaisuuteen.