Musiikkikilpailuja Suomessa

Suomessa järjestetään joka vuosi lukuisia erilaisia musiikki- ja kykyjenetsintäkilpailuja. Pienempiä, paikallisia kilpailuja on runsaasti eikä niitä yleensä huomioida sen kummemmin mediassa, mutta suurempia tapahtumia myös televisioidaan. Suomeenkin on tullut maailmalta monia erilaisia tv- formaatteja, joissa etsitään uusia laulajalahjakkuuksia. Lisäksi ovat tietysti jokavuotiset miljoonien katsojien seuraamat kansainväliset musiikkikilpailut kuten Euroviisut.

Uusia suomalaisia musiikkilahjakkuuksia etsitään tällä hetkellä muun muassa tv:ssä nähtävin Idols- ja The Voice of Finland-formaatein. Idols on pyörinyt Suomessa jo yli kymmenen vuotta, ja sen kautta suureen suosioon ovat ponnahtaneet muun muassa Antti Tuisku, Anna Abreu ja Diandra Flores. Idolsista voi lukea lisää tältä sivustolta kohdasta ”Idols”. The Voice of Finland-ohjelma eroaa Idolsista lähinnä ohjelman rakenteen osalta. Ohjelman moton ”ääni ratkaisee” mukaisesti tuomarit valitsevat alussa kilpailijat tiimeihinsä heitä näkemättä, pelkän lauluäänen perusteella. Vielä kilpailun toisessakin vaiheessa eli Kaksintaistelussa tuomarit päättävät, ketkä kilpailijoista jatkavat, mutta myöhemmin katsojatkin pääsevät vaikuttamaan kilpailun lopputulokseen äänestämällä. The Voice of Finlandista julkisuuteen nousseita, nykyisiä huippuartisteja ovat muun muassa Jesse Kaikuranta ja Krista Siegfrids.

The Voice of Finland-formaatista on tehty myös 8-14-vuotiaille lapsille ja nuorille tarkoitettu versio The Voice Kids. Ohjelma toimii pääasiassa saman kaavan mukaan kuin aikuistenkin versio, ja lapset valitaan tiimeihin alussa pelkän laulutaidon perusteella. Kaksintaistelun sijaan käydään kehäkamppailu, jossa kolme lasta laulaa yhtä aikaa, ja yksi heistä jatkaa eteenpäin. Suomen ensimmäisen The Voice Kidsin vuonna 2013 voitti Molly Rosenström. Lahjakkaita lapsilaulajia etsitään myös ruotsinkielisessä MGP:ssä eli Melodi Grand Prixissä, jonka Yle on järjestänyt 8-15-vuotiaille lapsille ja nuorille joka vuosi vuodesta 2007 lähtien.

Suomi kilpailee myös ahkerasti vuosittain järjestettävissä Euroviisuissa eli Eurovision laulukilpailuissa, jotka keräävät joka toukokuu miljoonia katsojia ympäri Eurooppaa. Jokainen Euroopan yleisradiounionin jäsenmaa voi lähettää kilpailuun musiikkiesityksen, joista paras äänestetään kansainvälisessä finaalissa. Oman maan ehdokasta ei voi äänestää ja kilpailuun lähetettävän kappaleen tulee olla uusi, ennen Euroviisukarsintoja mainostamaton ja kilpailua varten tehty. Ensimmäiset Euroviisut järjestettiin Sveitsissä vuonna 1956, minkä jälkeen ne on lähes poikkeuksetta järjestetty edellisen vuoden voittajan kotimaassa. Euroviisuista maailmanlaajuiseen suosioon ovat ponnahtaneet muun muassa ABBA ja Céline Dion. Suomi ei ole tunnetusti pärjännyt viisuissa kovin hyvin, mutta yllätti kaikki voitettuaan koko kilpailun vuonna 2006 Lordin kappaleella ”Hard Rock Hallelujah”.