Musiikki tietokonepeleissä

Tietokonepelien pelaajat tietävät, kuinka tärkeää peleissä käytettävä musiikki on. Sillä voidaan luoda juuri oikeanlaista tunnelmaa sopivalla hetkellä. Jos musiikki on pelissä kohdallaan, tuo se peliin ehkä juuri sen tarvittavan viimeisen silauksen, joka tekee siitä pelaajien kestosuosikin. Musiikin tempoa sekä duuria ja mollia vaihtelemalla voidaan peliin tuoda joko jännitystä tai rentoutta, eli soundtrack toimii tietokonepeleissä aivan samoin kuin esimerkiksi elokuvissakin.

1980-luvuilla tietokonepeleissä ei käytetty varsinaisesti musiikkia. Se oli enemmänkin vain yksittäisiä ääniä, jotka oli liitetty peräkkäin. 1990-luvulle tultaessa ja siitä eteenpäin peleissä käytettävä musiikki on kehittynyt huomattavasti ja nykyään tietokonepeleissä käytettävät kappaleet ovat todella ammattimaisia. Osaan tietokonepeleistä voidaan ostaa kaupallista musiikkia, joka on monesti halvempaa kuin varsinaisesti tietokonepeleihin tehty musiikki. Ei siis ole ollenkaan harvinaista, että jonkun tunnetun artistin tai yhtyeen kappale soi tietokonepelissä.

Suosituimpien tietokonepelien kappaleista on tehty lukuisia kyselyitä ja listoja. Yksi suosituimmista kappaleista on Jason Brooken Vixen. Nintendoille suunnitelluista peleistä kappaleiden kärkeen on noussut Koji Kondon Zelda, Super Mario Bros. Se on ollut olemassa jo pitkään, mutta edelleen se arvostetaan todella korkealle listalla.

On olemassa myös uudelleensoitettua pelimusiikkia. Uudelleensoitettu tarkoittaa siis tässä tapauksessa sitä, että suositusta pelimusiikista on tehty remix-versioita. Jotkut yhtyeet ovat keskittyneet pelkästäämn uudelleensoitettuihin kappaleisiin. Näitä yhtyeitä voidaan kutsua pelimusiikkiyhtyeiksi. Tällaisia yhtyeitä ovat esimerkiksi Minibosses, The Black Mages, The Megas ja MegaDriver.