Musiikki nettisivustoilla

Automaattinen musiikki sivustoilla ei ole kovin yleistä, mutta välillä kun avaa sivun alkaa musiikki soida välittömästi. Välitön musiikin toisto ärsyttää monia ja sivuston perustajan kannattaa perusteellisesti miettiä, kannattaako omalle sivulleen laittaa automaattisesti soivaa musiikkia sekä missä tilanteessa se voisi olla hyväksyttävää.

Yleensä kannattaa peilailla omaa toimintaansa myös muiden kautta, eikä sivuston suunnittelu ole poikkeus tässä suhteessa. Amazonin, Facebookin tai Googlen sivuilta löytyy harvoin räikeää suunnittelua, eivätkä kyseiset sivustot myöskään toista musiikkia. Vaikka aina ei kannata ottaa mallia siitä mitä muut tekevät, välillä kannattaa miettiä onko muiden tekemiseen hyvä syy.

Toisekseen on erittäin vaikea valita musiikkia, josta kaikki sivuston kävijät pitäisivät ja monesti kannattaakin pitää valinnat yksinkertaisina. Toki jos sivusto on musiikkiin liittyvä voi olettaa, että sivustolla kävijä pitää kyseisestä musiikista. Tässäkin tapauksessa kannattaa huomioida tekijänoikeuslait, sillä jos musiikki ei ole sivuston pitäjän itse säveltämää ja tuottamaa niin sivustolla on tuskin myöskään oikeuksia musiikkia toistaa.

Suurin syy pitää sivustot musiikittomina on kuitenkin yksinkertaisesti se, että musiikki tulee todennäköisesti häiritsemään ihmisiä. Monet työskentelevät nykyään kannettavilla tietokoneilla julkisilla paikoilla, joten yllättävä musiikintoisto sivustolta varmasti myös häiritsee useampaa kuin yhtä sivustolla kävijää. Monet ihmiset myöskin kuuntelevat musiikkia samalla kun käyttävät tietokonetta, ja ei-toivottu kakofonia varmasti saa sivustolla kävijän klikkaamaan ruudun yläkulmassa olevaa x-merkkiä.