Musiikin tärkeys mainonnassa

Musiikki on tärkeä osa mainontaa ja juuri siksi musiikin avulla pyritään kasvattamaan myyntimääriä. Mainosalan ammattilaiset tietävät hyvin, miten tehdä vaikutus mahdollisiin asiakkaisiinsa. Musiikinvaikutus aivoissamme on hyvin tutkittu alue, ja tiede tietää tarkalleen mitkä osat aivoistamme reagoivat musiikkiin ja mitä tunnetiloja se meihin aiheuttaa. Siksi ei olekaan ihme, että myös valitsemme kuuntelemamme musiikin tietyn tunnetilan mukaan. Tätä tietoa hyväksikäyttäen mainosala käyttää musiikkia mainoksissaan.

Voisi jopa sanoa, että mainonta-ala tavallaan manipuloi aivojamme musiikin avulla. Kuunnellessamme musiikkia mikä tekee olomme onnelliseksi ja iloiseksi, assosioimme samalla tämän tunnetilan tuotteen ostamiseen, ja mitä suuremmalla todennäköisyydellä ostamme mainostettavan tuotteen. Mutta asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, vaikka se siltä nopeasti katsottuna vaikuttaa. Musiikin avulla voimme myös yhtä nopeasti luoda aivan toisenlaisen vaikutuksen kuin mikä alkuperäinen tarkoitus oli. Eri ikäisten musiikkimaku on hyvin erilainen, joten musiikin valinta mainokseen vaatii myös paljon tutkimusta siitä kohderyhmästä, jolle mainostettava tuote on tarkoitettu. Muita tärkeitä huomioon otettavia asioita ovat esimerkiksi kulttuurierot, erilaiset sosiaaliset ryhmät, elintaso sekä työsektori, millä on hyvin paljon tekemistä ihmisten arvomaailman kanssa.

Esimerkiksi harvoissa vauvantuotemainoksissa käytetään aggressiivista ja nopeatempoista musiikkia, koska vauvoihin yhdistetään hiljaisuus, suloisuus ja rauhallisuus Vauvamainoksiin paras musiikki on siis rauhallista luonnonläheistä musiikkia, joka edesauttaa tuntemaan enemmän rakkautta, onnellisuutta ja rauhallisuutta. Automainoksissa taas musiikki on harvoin yhtä rauhallista kuin vauvamainoksissa, enemmänkin vauhdikasta tai jopa aggressiivista, koska autojen myynti usein kohdistetaan mieskohderyhmille ja assosioimme auton nopeuteen ja liikkuvuuteen.