Motörhead: pitkän uran tehnyt hard rockin jättiläinen

Brittiläinen hard rock -yhtye Motörhead on yksi tunnetuimmista ja legendaarisimmista raskaan musiikin yhtyeistä. Lemmy Kilmisterin luotsaama Motörhead perustettiin jo vuonna 1975, ja se sai nopeasti näkyvyyttä. Vuonna 1980 yhtye julkaisi yhden suosituimmista levyistään Ace Of Spadesin. Levyä pidetään yhtenä heavymusiikin merkittävimpänä levynä, ja se loi pohjan speed -ja trashmetallille.

Motörheadin klassinen kokoonpano käsitti laulaja-basisti Kilmisterin lisäksi rumpali Phil Taylorin sekä kitaristi Eddie Clarkin. Yhtyeen jäsenistö vaihteli vuosien saatossa, ja ainoastaan yhtyeen perustaja Kilmister säilyi alkuperäiskokoonpanossa. Eddie Clarkin korvasi vuonna 1984 Phil Cambell, joka soitti aina vuoteen 2015 asti, jolloin bändi lopetti toimintansa Lemmy Kilmisterin menehtymisen johdosta. Viimeiseen kokoonpanoon kuului myös rumpali Mikkey Dee.

Fanit ja näkyvyys kulttuurissa

Lemmy Kilmisterin kuolema ja yhtyeen lopettaminen oli monelle musiikin ystävälle kova kolaus. Bändi ja sen kappaleet jäivät kuitenkin elämään vahvasti, ja se näkyy edelleen populaarikulttuurissa. Kovana viskin ystävänä tunnettu Kilmister lanseerasi Motörhead -viskin, ja sen lisäksi yhtyeestä on tehty muun muassa kolikkopeli, joka löytyy usean eri nettikasinon, kuten Videoslots, pelivalikoimasta.

Yhtye nauttii kovaa suosiota myös Suomessa, ja Motörhead ehti esiintyä maassamme yli 30 kertaa. Ensimmäisen kerran se esiintyi vuoden 1979 juhannuksena järjestetyssä Punkarokissa. Yhtye aiheutti pahennusta muun muassa hajottamalla takahuoneeksi tarkoitetun asuntovaunun ja polttamalla sen. Yhtyeen jäsenet pääsivätkin tempauksen jälkeen tutustumaan suomalaiseen putkaan. Motörheadin viimeiseksi esiintymiseksi Suomessa jäi 6. joulukuuta 2015 Hartwall Areenalla vedetty keikka.

Musiikkityyli ja suosituimmat kappaleet

Yhtye ehti 40 toimintavuotensa aikana tehdä 24 studioalbumia, reilut 10 live-albumia sekä muutamia kokoelmalevyjä. Tunnetuimpia kappaleita ovat Ace of Spades, Overkill, Iron Fist, Killed By Death sekä Rock Out, jota on myös kutsuttu 2000-luvun Ace of Spadeksi. Monet biisit on kokonaan yhtyeen jäsenien käsialaa, ja niissä käsitteltiin ihmisten henkilökohtaisia ongelmia, rockia, sotaa ja seksiä.

Motörheadilla oli oma, tunnistettava soundi: Kilmisterin karhea, hieman huutava laulutyyli, raskaat kitarariffit sekä hakkaava rumpukomppi. Yhtye aloitti bluesvaikutteisella rockilla, mutta nopeasti mukaan tuli punkrockista tuttua nopeutta ja rujoutta. Myöhemmin musiikki oli hyvin pitkälle perinteisempää hard rockia. Ajoittain on myös mahdollista kuulla bluesvivahteita joistakin kappaleista. Yhtyeen soittotyyli pysyi hyvin samanlaisena vuodesta toiseen.