Joensuun Ilosaarirock

Ilosaarirockia vietetään Joensuussa joka vuosi heinäkuun toisena viikonloppuna. Tänä vuonna festivaali osuu ajankohdalle 15.-17.7 2016.

Suomen toiseksi vanhin musiikkifestivaali järjestetään Joensuun Laulurinteellä. Aiemmin paikkana toimi Ilosaari vuoteen 1991 saakka. Voittoa tavoittelematon festari kasataan joka vuosi vapaaehtoisten voimin. Ilosaarirock järjestääkin nuorille sekä musiikin ystäville vapaaehtoishakuja, joiden tarkoituksena on saada vapaaehtoisia auttamaan järjestelyissä sekä muissa asioissa. Mahdolliset tuotot kohdistetaan aina seuraavan vuoden festivaalijärjestelyihin sekä tukemaan paikallista musiikkikulttuuria. Näistä seikoista johtuen festivaalilipun hinta on pystytty pitämään suhteellisen edullisena.

Ilosaarirockin tapahtumakoostetta voi seurata netin välityksellä sekä teeveestä. Taltioinnista huolehtivat YleX ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun viestinnän koulutusohjelma. Ilosaarirockin tunnelmaan on mahdollista virittäytyä myös radion välityksellä.

Useana vuonna loppuunmyyty festivaali vetää puoleensa monenlaista musiikin ystävää suhteellisen laajalla musiikkitarjonnallaan. Bändit ja artistit eivät nimittäin festivaalin nimen mukaan rajoitu ainoastaan rock-musiikkiin. Vuonna 2013 Ilosaarirock veti puoleensa 24 000 kävijää lauantaina sekä 23 000 sunnuntaina.

Kolmipäiväinen festivaali on kautta historiansa houkutellut monenlaista kuulijaa. Tästä pitää huolen vaihtuva esiintyjälista, joka koostuu niin suomalaisista kuin ulkomaisistakin tähdistä. Musiikkia on tarjolla genrerajojen yli, ja muutkin kuin rock-fanit voivat tulla nauttimaan Ilosaarirockin tarjonnasta. Vuoden 2016 esiintyjäkaartista ei hohtoa puutu, sillä lavalle astuvat esimerkiksi sellaiset nimet kuin Volbeat, Sanni, Vesala, Viikate, Olavi Uusivirta, JVG, Ellie Goulding, Bury Tomorrow ja Kotiteollisuus.