Idols

Suomen musiikkitaivaalle etsitään uusia tähtiä muun muassa erilaisten kykyjenetsintäkilpailuiden kuten Idols- formaatin avulla. Idols on pyörinyt Suomen televisiossa jo vuodesta 2003 lähtien ja se perustuu alun perin brittiformaatti Pop Idoliin.

Kilpailu alkaa koelauluilla. Koelaulutilaisuuksia järjestetään useammassa kaupungissa eri puolilla Suomea, ja tuomarit valitsevat parhaat kilpailijat jatkoon. Ohjelman edetessä tuomarit pudottavat kilpailijoita kisasta, ja lopussa yleisö äänestää suosikkejaan. Idolsissa pärjätäkseen kilpailijan tulee laulamisen lisäksi hallita myös lavaesiintyminen.

Suomen ensimmäinen Idols-voittaja oli Hanna Pakarinen, joka nousi Suomen menestyneimmäksi englannin kielellä laulavaksi naisartistiksi. Idolsin kautta menestykseen on noussut monia muitakin taitavia laulajia, joista kenties parhaiten on menestynyt ensimmäisellä kaudella kolmanneksi sijoittunut Antti Tuisku, joka on julkaissut tähän mennessä jo yhdeksän levyä, joista kolme on myynyt platinaa ja viisi kultaa. Antti Tuisku on myös keikkaillut ahkerasti koko uransa ajan. Muita urallaan menestyneitä Idolsista julkisuuteen ponnahtaneita tähtiä ovat muun muassa Pete Parkkonen, Anna Abreu, Kristiina Brask, Diandra Flores ja Anna Puu. Kolmannella kaudella toiseksi tullut Anna Abreu on tehnyt neljä levyä, joista ensimmäinen myi tuplaplatinaa, kaksi seuraavaa platinaa ja uusin kultaa. Samalla kaudella kolmanneksi tullut Kristiina Brask on myös tehnyt kaksi levyä, joista ensimmäinen myi kultaa. Neljännen kauden kisaajista parhaiten on menestynyt Anna Puu, joka on Anna Abreun tavoin tehnyt neljä levyä myyden tuplaplatinaa, platinaa, platinaa ja kultaa. Kuudennen tuotantokauden voittaja Diandra on julkaissut tähän mennessä kaksi levyä. Diandra on aloittanut laulamisen hyvin nuorena ja ehtinyt voittaa jo ennen Idolsia lasten laulukilpailu Staraoken. Hän laulaa sekä suomeksi että englanniksi, ja toimii tähtivalmentajana vuoden 2014 The Voice Kidsissä.