Etnomusiikkifestivaali Sommelo, Kuhmo

Kuhmo on tunnettu lähinnä kamarimusiikkifestivaalistaan, mutta järjestetäänpä kaupungissa myös etno-musiikkiin keskittyvä festivaali Sommelo. Sommeloon kuuluu esiintyjien lisäksi myös kursseja, joihin kaiken ikäiset pääsevät osallistumaan. Esi-Sommeloa vietettiin 11.6. Kostamuksessa Venäjän puolella. Varsinainen tapahtuma alkaa kuitenkin 27.6. Sommelon Suomi Soi -illalla, joka järjestetään Kuhmo-talolla. Tapahtuma päättyy 3.7. Haikolaan, jossa saa paikkansa Haikolan soiva kylä -tapahtuma.

Vuoden 2016 artistikattauksesta löytyy muun muassa sellaisia artisteja ja yhtyeitä kuin Aallotar, Arto Järvelä, Domna ja Jouko Kyhälä. Muuta ohjelmaa tarjoavat esimerkiksi Finnskogarnas Magi, joka on metsien inspiroivien tekstien sooloesitys. Sen esittää Anna Fält. Sommelon festivaaleilla esitetään myös elokuvia, kuten Sijaton Sielu. Kyseinen lyhytelokuva yhdistelee musiikkia, tanssia ja mykkäelokuvaa. Elokuvan on ohjannut Tommi Kainulainen ja säveltänyt Anne-Mari Kivimäki.

Sommelo tarjoaa tekemistä myös yleisölle. Jokaisella on mahdollisuus osallistua työpajoihin ja kursseille. Työpajoista löytyy muun muassa improteatteri- ja Unter Mailla! -unensiepparityöpajoja. Kurssitarjonta pitää sisällään esimerkiksi itkukurssin, kansantanssikurssin ja lasten ja nuorten näppärikurssin. Sommelo ei ole siis pelkästään musiikkifestivaali, vaan festivaalilla pyritään ottamaan myös yleisö mukaan toimintaan. Työpajat ja kurssit ovatkin olleet suosittuja lisiä musiikkitarjonnan oheen. Sen vuoksi Sommelo etnomusiikkifestivaali onkin saanut lisää kävijöitä ja se järjestetään jälleen tänäkin vuonna.